Bloeddonor

Verschillende manieren bestaan er om iets te doneren. Ik heb ervoor gekozen om bloeddonor te willen zijn en heb mijn hier in 2014 voor aangemeld. Lezen jullie mee naar mijn ervaring? 
Ik heb mij toen ik 18 werd laten registreren als NIET orgaandonor. Misschien dat ik de komende jaren nog van gedachte verander, maar voor nu wil ik dit nog niet. Toen ben ik gaan nadenken hoe ik mensen in nood op dit moment wel kan helpen en zo kwam ik uit bij Sanquin. Na de informatie op de site gelezen te hebben, heb ik mij ingeschreven. 

c5a18696-d1e4-11df-bc8b-2365c9a979e5

Je wordt uitgenodigd voor een keuring. Je moet (elke keer voor een donatie) een medische vragenlijst invullen, waar o.a. vragen op staan of je ooit een bloedtransfusie hebt gehad, of je op vakantie bent geweest en naar welk land? Heb je voor langere tijd in het buitenland gewoond? Bij de eerste keuring wordt er ook bloed afgenomen wat getest wordt om te kijken of je een goede kandidaat bent voor bloeddonatie. Ook de bloeddruk wordt gemeten, je ijzergehalte etc. De eerste keer dat je je moet melden bij een afname locatie ga je ook nog geen bloed geven, omdat eerst alles getest moet worden. 
Sinds mijn keuring ben ik niet meer op een afname locatie geweest. Ik ben wel goed gekeurd en ook een aantal keer opgeroepen, maar helaas was ik toen net op vakantie geweest naar een land, waardoor je 3 maanden (dacht ik) geen bloed mag geven.
Zo werd ik in november gebeld door Sanquin. Ze wilde graag mijn bloed hebben, ik heb bloedgroep A+ positief, en hier hadden ze meer van nodig. Zo mocht ik mij op maandag 11 januari melden bij de afname locatie hier in de buurt. Na de aanmelding en het invullen van de medische vragenlijst werd ik naar binnen geroepen. Eerst werd mijn bloeddruk en ijzergehalte gemeten en werd de vragenlijst doorgenomen.

IMG_0849

Er was wel 1 probleem, mijn aderen in mijn elleboogholte zijn zeer slecht te vinden de laatste tijd, maar wie weet hebben ze hier meer of andere ervaringen dan bij het bloedprikken in het ziekenhuis. Dit was bekend bij Sanquin en ik mocht plaatsnemen op de stoel. Uiteindelijk hebben 3 medewerkers aan mijn armen gevoeld of ze een ader konden vinden waar goed in geprikt kon worden, maar helaas vonden ze alle 3 maar één goede ader, alleen deze durfde ze niet te prikken omdat hij te dicht tegen een pees aan lag. Ze waren blij dat ik was geweest en dat ik donor wilde zijn, alleen konden ze mij niet prikken. Ik wordt nu ook uitgeschreven als donor en als ik over een tijdje weet dat ik wel goed te prikken ben (door het bloedprikken in het ziekenhuis) mag ik mij weer aanmelden en kan ik het altijd nog eens proberen! 
Hoe had het anders in zijn werk gegaan?  Je ader was aangeprikt en daarna duurt het ongeveer 15 minuten, na deze 15 minuten heb je een halve liter bloed gegeven. De naald word verwijderd en je krijg een verband om. In de rustruimte moet je ongeveer een kwartier blijven zitten en iets met suiker eten. Dit zorgt ervoor dat je niet/tot minder snel flauwvalt. 12 uur na het doneren moet je je rustig houden, geen zwaar fysiek werk, niet sporten. Je krijgt vanzelf weer een oproep om te doneren. Mannen ongeveer 5x per jaar en vrouwen 3x per jaar. 
Ik kan helaas (nu) geen donor zijn, maar wil jij het wel zijn ? Lees de informatie op de site en meld je aan als bloeddonor! 
Liefs Jessica

 

2 gedachten over “Bloeddonor

  1. Ik heb me aangemeld, was goedgekeurd enzo, maar toen nam ik een tattoo en mocht ik een jaar niet, en t jaar daarna weer…. dus heb me maar uitgeschreven weer

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: